فهرست مطالب

علوم گیاهان زراعی ایران - سال چهل و هشتم شماره 4 (زمستان 1396)

مجله علوم گیاهان زراعی ایران
سال چهل و هشتم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/14
  • تعداد عناوین: 25
|
  • مقاله پژوهشی
  • محمدعلی ابوطالبیان*، معصومه مالمیر صفحات 901-911
    به منظور بررسی اثر کاربرد مایکوریزا و برادی ریزوبیوم بر عملکرد سویا در سطوح مختلف نیتروژن استارتر، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در بهار و تابستان سال 1394 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بوعلی سینای همدان انجام شد. کود استارتر در سه سطح 0، 30 و 60 کیلوگرم در هکتار نیتروژن، برادی رایزوبیوم در دو سطح مصرف و عدم مصرف و مایکوریزا (Glomus mossea) نیز در دو سطح مصرف و عدم مصرف، فاکتورهای این آزمایش بودند. نتایج نشان داد که ارتفاع بوته، تعداد برگ در بوته، عملکرد و اجزای عملکرد دانه، عملکرد زیستی و درصد کلونیزاسیون مایکوریزایی به طور معنی داری تحت تاثیر برهمکنش عوامل مورد بررسی قرار گرفتند. بیشترین تعداد غلاف در بوته از ترکیب تیماری 30 کیلوگرم نیتروژن با برادی ریزوبیوم بدست آمد؛ همچنین هر دو کود زیستی توانستند تعداد غلاف در بوته را افزایش دهند. بیشترین وزن هزار دانه نیز از تلقیح همزمان گیاهان با برادی ریزوبیوم و مایکوریزا در عدم مصرف نیتروژن بدست آمد. مصرف 60 کیلوگرم در هکتار نیتروژن، کاهش 22/20 درصدی کلونیزاسیون مایکوریزایی را نسبت به عدم مصرف کود استارتر در پی داشت. مصرف همزمان برادی ریزوبیوم و مایکوریزا در سطح30 کیلوگرم نیتروژن در هکتار، بیشترین عملکرد دانه (67/511 گرم در مترمربع) و عملکرد زیستی (16/1223 گرم در مترمربع) را تولید نمود. بنابراین مصرف 30 کیلوگرم در هکتار نیتروژن استارتر به همراه کاربرد همزمان برادی ریزوبیوم و مایکوریزا، ضمن تولید عملکرد بالا، کاهش مصرف کود شیمیایی نیتروژن را در پی دارد.
    کلیدواژگان: درصد کلونیزاسیون، کود زیستی، وزن هزار دانه
  • حسن عبدی *، محمدحسین فتوکیان صفحات 913-922
    به منظور تجزیه وتحلیل نگاره ای (گرافیکی) و برآورد فراسنجه (پارامتر)های ژنتیکی عملکرد دانه و اجزای آن از تلاقی دی آلل یک سویه و هفت نژادگان (ژنوتیپ) گندم نان استفاده شد. در این بررسی والدین به همراه 21 دورگ (هیبرید) آن ها در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار ارزیابی شدند. نتایج تجزیه واریانس گویای وجود تفاوت معنی دار بین نژادگان ها برای ارتفاع بوته، طول ساق گل (پدانکل)، طول سنبله، شمار دانه در بوته، عملکرد دانه در بوته و وزن هزاردانه بود. نتایج آزمون مقدماتی جینکز و هیمن نشان داد، فرضیه های مدل برای شمار دانه در بوته و عملکرد دانه در بوته صادق بود اما برای طول سنبله، طول ساق گل و وزن هزاردانه با حذف یک والد و برای ارتفاع بوته با حذف دو والد صادق شد. نتایج به دست آمده از تجزیه هیمن نشان داد، اثر افزایشی و غیرافزایشی ژن ها در کنترل صفات نقش دارند. بیشترین میزان وراثت پذیری خصوصی در ارتفاع بوته (47/.) و کمترین آن در شمار دانه در بوته (21/.) مشاهده شد. با توجه به برآورد میانگین درجه غالبیت و نتایج تجزیه وتحلیل نگاره ای، عمل ژن در عملکرد دانه و ارتفاع بوته از نوع اثر افزایشی و در طول ساق گل، شمار دانه در بوته، طول سنبله و وزن هزاردانه فوق غالبیت بود.
    کلیدواژگان: اثر افزایشی و فوق غالبیت ژن، فراسنجه های ژنتیکی، عمل ژن
  • سعید جلیلی*، معین هادی، ابوالفضل مجنونی هریس صفحات 923-931
    استفاده از پلیمر های سوپر جاذب یکی از راهکار های موثر در افزایش بازده مصرف آب و استفاده بهینه از نزولات جوی در مناطق خشک و نیمه خشک است. در این مطالعه تاثیر کاربرد سطوح مختلف سوپر جاذب استاکوزورب در عملکرد و اجزای عملکرد گندم در شرایط کشت دیم و آبی بررسی شده است. برای این منظور آزمایشی در سال زراعی 95-1394 در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز انجام شد. سوپر جاذب استاکوزورب در سه سطح 0، 50 و 100 کیلو گرم بر هکتار استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده، مصرف 100 کیلوگرم در هکتار سوپرجاذب تاثیر معنی-داری در افزایش عملکرد دانه و بهره وری مصرف آب در هر دو کشت دیم و آبی دارد. مصرف 50 کیلوگرم در گندم دیم معنی دار بود ولی در گندم آبی معنی دار نبود. نتایج نشان داد تاثیر مصرف سوپرجاذب در افزایش عملکرد و بهره وری مصرف آب گندم آبی بیشتر از گندم دیم است. همچنین تاثیر کاربرد سوپرجاذب در شرایط دیم در تیمار S1 (افزایش 9/25 درصدی بهره وری مصرف آب) و در گندم آبی در تیمار S2 (افزایش 2/19 درصدی بهره وری مصرف آب) قابل توجه است. با توجه به نسبت افزایش سود حاصل از افزایش عملکرد در مقابل هزینه کاربرد سوپرجاذب، استفاده از آن در کشت گندم توصیه نمی شود
    کلیدواژگان: استاکوزورب، بهره وری مصرف آب، تحلیل اقتصادی، عملکرد دانه
  • سیدعلی پیغمبری*، مهناز طالبخانی، حمیدرضا بابایی، هادی علی پور صفحات 933-943
    کم آبی یکی از مهم ترین عوامل محدود کننده تولید محصولات زراعی، منجمله سویا محسوب می شود. به منظور شناسایی و ارزیابی تحمل به تنش کم آبی، آزمایشی با 40 ژنوتیپ سویا در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در دو محیط آبیاری نرمال و تنش کم آبی در سال زراعی 1393 در مزرعه پژوهشی موسسه اصلاح و تهیه نهال بذر کرج با سه تکرار پیاده شد. شاخص های MP، GMP، HARM و STI بیشترین همبستگی معنی دار را با عملکرد در شرایط آبیاری نرمال و تنش کم آبی داشتند و به عنوان شاخص های برتر برای غربال کردن ژنوتیپ های متحمل به تنش شناسایی شدند. پس از ترسیم نمودار بای پلات ژنوتیپ های D42×Will82، Spry×Savoy/3، Chaleston×Mostang/12 و Liana×L32/2 به عنوان ژنوتیپ های متحمل به تنش کم آبی و دارای عملکرد بالا تحت شرایط آبیاری نرمال و ژنوتیپ های GN 2171، GN 2167، GN 2087 و GN 2011 به عنوان ژنوتیپ های حساس به تنش کم آبی معرفی شدند. براساس تجزیه خوشه ایبا استفاده از شاخص های MP، GMP، HARM و STI و عملکرد تحت شرایط آبیاری نرمال و تنش کم آبی، ژنوتیپ های مورد بررسی در چهار گروه دسته بندی شدند که اکثر ژنوتیپ های متحمل به تنش کم آبی در گروه های اول و دوم و اکثر ژنوتیپ های حساس به تنش کم آبی در گروه های سوم و چهارم تجزیه خوشه ایقرار گرفتند. نتایج تجزیه خوشه ایمیتواند برای انتخاب ژنوتیپ هایی با بیشترین فاصله ژنتیکی به عنوان والدین مطلوب برای دورگ گیری و ایجاد جمعیتهای در حال تفرق با حداکثر تنوع ژنتیکی بسیار ارزشمند باشد.
    کلیدواژگان: بای پلات، تجزیه خوشه ای، سویا، شاخص تحمل به تنش
  • مرضیه یزدان پناه، ابراهیم صداقتی*، پژمان خدایگان، حسین علایی، محمود رضا رقامی صفحات 945-959
    هدف از این پژوهش، بهینه سازی شرایط القای ریشه مویین هویج با استفاده از ریشه و دمبرگ درون شیشه ای و همچنین دمبرگ و ساقه گلخانه ای به منظور کشت درون شیشه ای قارچ های میکوریز آربوسکولار می باشد. بذرهای هویج پس از ضدعفونی، در محیط کشت MS و گلدان کشت شدند. ریشه و دمبرگ درون شیشه ای چهار هفته ای و دمبرگ و ساقه گلخانه ای سه ماهه با استرین هایMSU، 15834 و A4 باکتری Rhizobium rhizogenes مایه زنی و در محیط کشت MS کشت شدند. تاثیر استرین باکتری و نوع ریزنمونه بر القای ریشه مویین بررسی شد. پس از حذف باکتری، میزان رشد ریشه های مویین حاصل از هر ریزنمونه پبه صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اندازه گیری گردید. تایید مولکولی تراریختگی ریشه های مویین و استرین های باکتری با استفاده از واکنش PCR برای تکثیر اختصاصی ژن rolC به اثبات رسید. نتایج نشان داد هر سه استرین توانایی القای تولید ریشه مویین را دارند. ریشه های تراریخته نسبت به ریشه های معمولی ضخامت، انشعاب و سرعت رشد بیشتری داشتند. استرین 15834 و ریزنمونه های دمبرگ گلخانه ای و ریشه درون شیشه ای بیشترین توانایی تولید ریشه مویین را نشان دادند. بالاترین میزان رشد ریشه های مویین در ریزنمونه ساقه گلخانه ای با استرین MSU مشاهده شد.
    کلیدواژگان: اگروباکتریوم، هویج، تکثیر میکوریز آربوسکولار، کشت بافت ریشه، همزیستی
  • مهتاب نظری، آرش مامدی*، محمد باقرحسینی صفحات 961-971
    این تحقیق به منظور کمی سازی واکنش سرعت جوانه زنی و درصد جوانه زنی بذر پیاز (Allium cepa) نسبت به دماهای مختلف انجام گرفت. بدین منظور، جوانه زنی این گیاه تحت تاثیر تیمارهای دمایی (5، 10، 15، 20، 25، 30 و 35 درجه سانتی گراد) در آزمایشگاه تحقیقات بذر پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در سال 1394 بررسی شد. نتایج نشان داد که با افزایش دما از 5 به 30 درجه سانتی گراد، سرعت جوانه زنی و درصد جوانهزنی افزایش و پس از آن کاهش یافت. با برازش چهار مدل رگرسونی غیر خطی شامل دوتکه ای، دندان مانند، بتا و بتای تغییر یافته، مدل های دندان مانند و بتای تغییر یافته به عنوان مدل برتر انتخاب که با استفاده از مدل دندان مانند دماهای پایه، مطلوب تحتانی و مطلوب فوقانی و سقف به ترتیب 3/0، 99/24، 33، 89/35 درجه سانتی گراد و با استفاده از مدل بتا دماهای پایه، مطلوب و سقف به ترتیب 2/0، 87/26 و 51/35 برآورد شد. برای پیش بینی زمان جوانه زنی در دماهای ثابت مختلف از مدل زمان-دمایی استفاده گردید که ضریب ثابت ترمال تایم برابر 43/3191 درجه سانتیگراد بر ساعت بود.
    کلیدواژگان: مدل دندان مانند، مدل بتای تغییر یافته، دماهای کاردینال، جوانه زنی، ترمال تایم
  • امیرهوشنگ جلالی*، رضا خاکپور صفحات 973-984
    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر دو روش کاشت انتظاری و بهاره نخود در سال زراعی 94-1393 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی رزوه (چادگان) با استفاده از آزمایش کرت های خردشده با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. دو روش کاشت انتظاری و بهاره به عنوان کرت اصلی و سه رقم نخود (هاشم، آزاد و آرمان) به همراه شاهد محلی به عنوان کرت فرعی در نظر گرفته شدند. در کشت بهاره ارقام آرمان، آزاد و هاشم به ترتیب با عملکردهای 1220، 1070 و 1010 کیلوگرم در هکتار به طور معنی دار عملکرد بیشتری نسبت به شاهد بومی (702 کیلوگرم در هکتار) داشتند. رقم آزاد با عملکرد 1709 کیلوگرم در هکتار در کشت انتظاری هم نسبت به رقم بومی و هم نسبت به دو رقم آرمان و هاشم به طور معنی دار عملکرد بالاتری داشت. دامنه ی کارایی مصرف آب در کشت بهاره و انتظاری به ترتیب برابر ( 39/0 تا 67/0) و (15/0 تا 5/1) کیلوگرم دانه به ازاء هر متر مکعب آب آبیاری بود. استفاده از هر سه رقم جدید نخود برای کشت بهاره و رقم آزاد برای کشت انتظاری در منطقه مطالعه برتری داشته و می تواند نقش مهمی در افزایش کارایی مصرف آب داشته باشد.
    کلیدواژگان: سرمازدگی، کارایی مصرف آب، شاخص برداشت، نخود
  • جلیل شفق کلوانق*، سعید زهتاب سلماسی، صفر نصرالله زاده، سهیلا دست برهان، نسرین هاشمی عمیدی صفحات 985-996
    مدیریت عنصرهای غذایی به ویژه نیتروژن، رقابت بین گیاه زراعی و علف های هرز را تحت تاثیر قرار می دهد. از این رو، برای بررسی تاثیر نیتروژن و تداخل علف های هرز بر عملکرد و اجزای عملکرد جوی پاییزه رقم ماکویی، آزمایشی مزرعه ای به صورت کرت های خردشده (اسپلیت پلات) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل چهار سطح نیتروژن (0، 40، 80 و 120 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) و ده دوره تداخل علف های هرز(به صورت دوره های بدون علف هرز و آلوده به علف هرز) بودند که به ترتیب در کرت های اصلی و فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد، با افزایش نیتروژن مصرفی، شمار سنبله در واحد سطح، عملکرد دانه و عملکرد زیست توده (بیوماس) جو افزایش و شمار دانه در سنبله کاهش یافت. افزایش رقابت و تداخل علف های هرز به افت معنی دار شمار سنبله در واحد سطح، عملکرد زیست توده و عملکرد دانه جو منجر شد. بر پایهیافته هایاین پژوهش،شمار سنبله در واحد سطح حساس ترین جزء عملکرد جو به کمبود نیتروژن و تداخل علف های هرز بود. به طورکلی با کاربرد نیتروژن در حدود 80 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار و مدیریت هر چه بهتر علف های هرز از طریق کاهش طول دوره تداخل علف های هرز با گیاه جو، در شرایط همسان این آزمایش می توان به عملکرد دانه بالا در این گیاه زراعی دست یافت.
    کلیدواژگان: رقابت، شمار سنبله، علف هرز، عملکرد دانه، کود اوره
  • میثم طاهری، فرهاد بیات، حسین مقدم*، ناصر مجنون حسینی صفحات 997-1014
    به‏منظور بررسی اثر پیش‏کاشت گیاه پوششی و کاربرد نیتروژن بر برخی صفات کیفی و عملکرد ارقام مختلف ذرت علوفه‏ای آزمایشی در دانشگاه تهران به صورت کرت‏های دو بار خرد‏شده در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. عوامل مورد بررسی شامل پیش‏کاشت ماشک به عنوان کرت اصلی در سه سطح (آیش (نکاشت)، کشت ماشک به‏عنوان علوفه و کشت ماشک به‏عنوان کود سبز)، کود نیتروژن به عنوان کرت فرعی در سه سطح (صفر، 50 و 100 درصد مقدار توصیه‏شده) و رقم ذرت علوفه‏ای به عنوان کرت فرعی‏فرعی در دو سطح (رقم سایمون و ZP677) بودند. صفات مورد بررسی شامل درصد قابلیت هضم ماده خشک (DMD)، کربوهیدرات‏های محلول در آب (WSC)، پروتئین خام (CP)، فیبر خام (CF)، خاکستر، NDF، ADF، عملکرد پروتئین (Kg/ha) و عملکرد ماده خشک (Kg/ha) ذرت علوفه ای بودند. نتایج نشان داد که نکاشت ماشک (12/32) نسبت به تیمارهای کود سبز (68/28) و علوفه (08/31) تاثیر قابل‏توجهی بر درصد WSC داشت. بیش‏ترین و کم‏ترین درصد ADF به ترتیب در کود سبز (87/22) و آیش (99/15) مشاهده شد. کود سبز و آیش به ترتیب بیشترین (87/35) و کم‏ترین (45/31) تاثیر را روی درصد NDF داشتند. درصد NDF در 50% مقدار توصیه‏شده کود اوره‏ بیشترین (41/35) و در صفر درصد اوره کم‏ترین (72/31) میزان داشت. بیش‏ترین (09/35) و کم‏ترین (17/32) درصد CF به ترتیب در اثر متقابل رقم ZP677 × پیش‏کشت ماشک به‏عنوان علوفه و اثر متقابل رقم سایمون × آیش حاصل شد.
    کلیدواژگان: کشت دوگانه، کود سبز، کیفیت علوفه، کود شیمیایی
  • امین الله موسوی بوگر، خسرو عزیزی*، محمدرضا جهانسوز، محمد فیضیان صفحات 1015-1026
    به منظور ارزیابی تاثیر روش های مختلف خاکورزی بر عملکرد ذرت علوفه ای در تناوب با نخود و خصوصیات شیمیایی و بیولوژیکی خاک، آزمایشی طی دو سال 94-1392 در مزرعه پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران اجرا شد. طرح آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی با 4 تکرار اجرا شد. عامل اصلی آزمایش شامل سه روش خاک ورزی (خاک ورزی متداول، حداقل و کشت مستقیم) و عامل فرعی شامل سه رقم ذرت (SC704 ، Zp677، Maxima) بودند. زمین آزمایش دارای 30 درصد از بقایای نخود روی سطح خاک بود. نتایج نشان داد میزان کربن آلی، اسیدیته خاک، تعداد و وزن کرم خاکی در تیمارهای حداقل و کشت مستقیم نسبت به خاک ورزی متداول بالاتر بود، ولی خاک ورزی تاثیری بر نیتروژن کل، شوری و سدیم خاک نداشت. نتایج نشان داد بیشترین وزن خشک و تر ساقه، وزن خشک بلال و وزن تر علوفه کل در رقم Zp677 به ترتیب 5/1866، 5/691، 4/664 و 9/4896 گرم در مترمربع مشاهده شد. وزن تر و خشک برگ، وزن تر و خشک بلال و وزن خشک کل در بین تیمار خاک ورزی متداول و حداقل اختلاف معنی دار مشاهده نشد. همچنین صفات اندازه گیری شده در تیمار کشت مستقیم نسبت به دیگر تیمار خاک ورزی در سال دوم آزمایش افزایش بیشتری داشت. به طوری که بین تیمارهای خاک ورزی متداول و کشت مستقیم در سال دوم آزمایش اختلاف آماری معنی داری مشاهده نشد. باتوجه به نتایج، استفاده از خاک ورزی حداقل و کشت مستقیم در تناوب نخود- ذرت می تواند جایگزین خاک ورزی متداول گردد.
    کلیدواژگان: کشت مستقیم، وزن خشک، کربن آلی، نیتروژن خاک
  • حبیب الله سمیع زاده لاهیجی*، مریم دانش گیلوایی، بابک ربیعی صفحات 1027-1039
    به منظور ارزیابی و گروه بندی 150 اینبرد لاین برنج بر اساس صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک، آزمایشی در قالب طرح آگمنت بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار در دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان در سال زراعی 1393 اجرا شد. بررسی ضرایب همبستگی بین صفات مورد مطالعه نشان داد که همبستگی معنی داری بین عملکرد دانه با اکثر صفات وجود داشت. تجزیه به عامل ها نشان داد که چهار عامل اصلی و مستقل 23/94 درصد از تغییرات کل داده ها را توجیه نمودند. عامل اول با دارا بودن 99/51 درصد از واریانس کل به عنوان عامل اجزای عملکرد و میزان باروری نامگذاری شدند. عامل دوم با اختصاص 41/25 درصد از واریانس کل به عنوان عامل میزان باروری، عملکرد و اجزای عملکرد، عامل سوم با اختصاص 50/11 درصد از واریانس کل به عنوان عامل صفات فیزیولوژیک، عامل چهارم با اختصاص 33/5 درصد از واریانس کل به عنوان عامل مرفولوژی گیاه نامگذاری شدند. تجزیه خوشه ایبا استفاده از روش وارد با احتمال صحت 7/92 درصد لاین های مورد بررسی را در چهار خوشه مجزا گروه-بندی کرد. بنابراین، برای گزینش لاین های با عملکرد دانه بالا و متحمل به تنش رطوبتی در برنج می توان گزینش های هم زمانی را برای صفاتی نظیر تعداد کل خوشه چه در خوشه، تعداد دانه پر در خوشه، نرخ باروری، محتوای پرولین،کلروفیل a، b و کل کلروفیل و محتوای آب نسبی برگ (RWC) انجام داد.
    کلیدواژگان: همبستگی، تجزیه به مولفه ها، تجزیه خوشه ای، حداقل واریانس وارد
  • معصومه خجسته فر، حسن علیزاده *، بیژن یعقوبی صفحات 1041-1053
    پیزور از جگن های چند ساله و پس از سوروف مهمترین علف هرز شالیزار است. دو آزمایش گلدانی و آزمایشگاهی به منظور مطالعه برخی ویژگی های اکوفیزیولوژیکی این علف هرز جهت ارائه راهکاری برای مدیریت آن اجرا شد. در تحقیق نخست تاثیر سطوح رطوبت خاک (6، 12، 24، 34 درصد رطوبت وزنی و شاهد غرقاب دائم) بر زمستان گذرانی غده های پیزور و رشد آنها در سال بعد و در آزمایش دوم دمای کاردینال جوانه زنی آن بررسی گردید. نتایج نشان داد که زنده مانی و زمستان گذرانی غده های پیزور در سطوح رطوبتی 6، 12 و 24 درصد خاک به ترتیب 10، 30 و 82 درصد بود، اما در رطوبت های بالاتر به شدت کاهش یافت. بعلاوه صفات تعداد غده تولیدی، وزن تر غده و نیز طول و وزن تر ریزوم پیزور در رطوبت 6 درصد خاک به ترتیب 100، 58، 70 و 92 درصد نسبت به سطح رطوبتی 24 درصد (ظرفیت زراعی) کمتر بود. حداکثر جوانه زنی در دماهای 25 تا 30 درجه سانتی گراد و کمترین جوانه زنی در دمای 40 درجه سانتی گراد و بیشترین سرعت جوانه زنی نیز در دمای 30 درجه سانتی گراد بود. دماهای کمینه، بهینه و بیشینه سبزشدن غده های پیزور به ترتیب 5، 25 و 40 درجه سانتی گراد بود. با توجه به زنده مانی اندک و کاهش شدید شاخص های رشد رویشی پیزور در رطوبت های پایین، زه کشی و شخم اراضی شالیزاری پس از برداشت برنج به عنوان راهکاری جهت کاهش جمعیت زمستان گذران این علف هرز و مدیریت زراعی آن پیشنهاد می شود
    کلیدواژگان: شالیزار، علف هرز پیزور، زه کشی، رطوبت، دمای کاردینال
  • افسانه مرادیان، علیرضا یوسفی*، خلیل جمشیدی، بابک عندلیبی صفحات 1055-1068
    به منظور شبیه سازی اثر نیتروژن و مالچ گندم بر آلودگی علفهای هرز، عملکرد بادرشبو آزمایشی به صورت فاکتوریل در بهار 1393 انجام شد. فاکتور اول کود نیتروژن در3 سطح عدم کوددهی، و افزودن 50 و 100 کیلوگرم در هکتار به صورت کود اوره به خاک جهت ایجاد سطوح مختلف نیتروژن و فاکتور دوم مالچ گندم در 4 سطح، عدم استفاده از مالچ به عنوان شاهد، مالچ با وزن 1 ، 5/1 و 2 کیلوگرم در مترمربع بود. یک تیمار نیز به عنوان شاهد عاری از علف هرز (وجین علفهای هرز تا آخر فصل) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که زیست توده و تراکم علفهای هرز پهن برگ و مجموع علفهای هرز در 70 روز پس از کاشت بطور معنی دار تحت تاثیر مقدار مالچ و اثر متقابل مالچ و نیتروژن قرار گرفت. زیست توده و تراکم علفهای هرز باریک برگ فقط تحت تاثیر مالچ قرار گرفت. در نمونه برداری آخر فصل بالاترین زیست توده علفهای هرز در کاربرد 100 کیلوگرم نیتروژن و در شرایط عدم استفاده از مالچ دیده شد. بطور کلی بالاترین تراکم و زیست توده علفهای هرز در تیمار عدم استفاده از مالچ و کمترین آن در تیمار 2 کیلوگرم در مترمربع مالچ گندم مشاهده شد. تداخل علفهای هرز عملکرد بیولوژیک بادرشبو را از 5495 کیلوگرم در هکتار در تیمار شاهد به 852 کیلوگرم در هکتار کاهش داد. بعد از شاهد عاری از علف هرز، بیشترین عملکرد دانه و بیولوژیک در تیمار کاربرد 100 کیلوگرم نیتروژن و کاربرد یک کیلوگرم مالچ گندم دیده شد.
    کلیدواژگان: زیست توده، مالچ کاه و کلش، مدیریت علفهای هرز
  • خیرالله بیاتی، ناصر مجنون حسینی*، حسین مقدم، رضا بصیری صفحات 1069-1081
    به منظور بررسی اثر سطوح مختلف کم آبیاری و نیتروژن بر عملکرد و اجزاء عملکرد لوبیا قرمز، آزمایشی به صورت خرده شده فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در سال زراعی 94-1393 اجرا گردید. تنش خشکی در سه سطح شامل آبیاری نرمال (60 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر)، تنش خفیف و شدید خشکی پس از مرحله 4 برگی (به ترتیب90 و 120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر) به عنوان فاکتور اصلی بود و تیمار کودی در چهار سطح صفر(شاهد)، 50، 100 و 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و دو رقم لوبیا (رقم اختر و لاین D81083) به صورت فاکتوریل در کرت‏های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تنش خشکی به طور معنی داری سبب کاهش تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن صد دانه، عملکرد دانه، عملکرد زیستی، شاخص برداشت و ارتفاع بوته گردید. اعمال کود نیتروژن نیز به جز شاخص برداشت و ارتفاع، موجب افزایش مقادیر سایر صفات گردید. دو رقم لوبیا قرمز در تمام صفات با یکدیگر اختلاف معنی دار داشتند به طوری که لاین D81083 نسبت به رقم اختر از لحاظ عملکرد دانه، عملکرد زیستی و سایر اجزای عملکرد برتری داشت. با توجه به نتایج این پژوهش و ویژگی های اقلیم شهر کرج توصیه می شود میزان 100 کیلوگرم کود نیتروژنی از منبع اوره در شرایط تنش خشکی ( 120 میلی متر تبخیر) ، برای کشت لوبیا بکار برده شود این مدیریت می تواند از شدت تنش خشکی و صدمات وارده بکاهد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، عملکرد و اجزاء عملکرد، کود نیتروژن، لوبیا قرمز
  • معصومه قهرمانی، علی عبادی، قاسم پرمون*، سدابه جهانبخش صفحات 1083-1097
    این پژوهش به منظور بررسی اثر تنش کم آبی بر فعالیت برخی آنزیم های آنتی اکسیدان، شاخص های سازگاری و رنگدانه های فتوسنتزی ژنوتیپ های سورگوم علوفه ای به صورت فاکتوریل و بر اساس طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه ای در دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1393 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل چهار سطح آبیاری (85، 65، 45 و 25 درصد ظرفیت زراعی) و سه ژنوتیپ سورگوم علوفه ای (KFS2، KFS6، KFS17) بودند. فعالیت کاتالاز، پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز و قندهای محلول، پرولین و کارتنوئیدها در تنش شدید (25 درصد ظرفیت زراعی) افزایش یافتند، در حالی که محتوای کلروفیل a و کلروفیل b کاهش پیدا کرد. ژنوتیپ KFS6 دارای بیشترین میزان کلروفیل a، کلروفیل b و کلروفیل کل بود؛ اما بیشترین بیوماس، پرولین، قندهای محلول، فعالیت آنزیم پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز و میزان کارتنوئیدها در ژنوتیپ KFS2 مشاهده شد. بیوماس با کلروفیل ها همبستگی مثبت و با کارتنوئیدها، پرولین، قندهای محلول، کاتالاز، پراکسیداز و پلی فنل اکسیداز دارای همبستگی منفی بود. در بین شاخص های فتوسنتزی، کلروفیل a و در بین شاخص های سازگاری، پراکسیداز بیشترین سهم را در پیش بینی بیوماس داشتند. همچنین این شاخص ها در ژنوتیپKFS2، سهم بیشتری در پیش بینی بیوماس داشتد. به طور کلی می توان ژنوتیپ KFS2 را به عنوان ژنوتیپ سازگار به تنش کم آبی در مقایسه با دو ژنوتیپ دیگر معرفی کرد.
    کلیدواژگان: کاتالاز، پراکسیداز، فتوسنتز، پرولین، بیوماس
  • حسین کاظمی، سیدمحمدمهدی مرتضویان*، مجید قربانی جاوید صفحات 1099-1113
    به منظور مطالعه اثر تنش کم آبی بر برخی از صفات فیزیولوژی، آزمایشی در قالب طرح لاتیس ساده با استفاده از 49 اکوتیپ بومی زیره سبز (Cuminum cyminum) در دو تکرار تحت شرایط تنش کم آبی و نرمال در سال زراعی 92-1391 در مزرعه تحقیقاتی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران اجرا گردید. صفاتی از قبیل غلظت اسیدآمینه پرولین، محتوای قندهای محلول، اسانس، کلروفیلa، کلروفیلb، کاروتنوئید، محتوی نسبی آب برگ و عملکرد دانه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که اثر تنش کم آبی بر کلیه صفات مورد بررسی معنی دار (0.01≥p) بود. با اعمال تنش، به ترتیب غلظت کلروفیل a، b، کاروتنوئید، محتوی نسبی آب برگ و عملکرد دانه 40، 32، 52، 9 و 19 درصد کاهش یافت و بر غلظت پرولین، قندهای محلول و اسانس 30، 55 و 56 درصد افزوده شد. با توجه به نتایج مقایسات میانگین نیز به ترتیب اکوتیپ های کاشمر، چترود، ایوانکی، گنبد، اردکان، سیوند، قائن و بانه بیشترین مقدار کاروتنوئید، کلروفیلa، کلروفیلb، محتوی نسبی آب برگ، قندهای محلول، پرولین، درصد اسانس و عملکرد دانه را داشتند. به طور کلی گیاه دارویی زیره سبز به عنوان یک گیاه نیمه مقاوم به تنش کم آبی از سازوکارهای فیزیولوژیکی مختلفی برای مقابله با تنش استفاده می کند که با روش های به نژادی می توان در جهت تولید ارقام متحمل با عملکرد کافی از آن ها بهره جست.
    کلیدواژگان: اسانس، پرولین، تنش کم آبی، زیره سبز، صفات فیزیولوژی
  • علیه گنج خانلو، علیرضا طالعی*، پرویز مرادی، منیژه سبکدست صفحات 1115-1124
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی 77 نمونه خارمریم جمع آوری شده از 20 منطقه کشور ایران (7 استان)و یک رقم خارجی از بوداپست مجارستان، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان با سه تکرار اجرا شد. در این مطالعه تنوع ژنتیکی و گروه بندی اکوتیپ های مختلف خارمریم با استفاده از نشانگرهای ISSR انجام شد. از 12 آغازگر مورد استفاده 10 آغازگر توانستند نوار چندشکل ایجاد کنند. بیشترین میزان محتوای چندشکلی (PIC) مربوط به آغازگرهای((0.492 UBC809 ، 0.487)) UBC 842 و UBC 826 (0.443) کمترین مقدار آن مربوط به آغازگر UBC1 (0.121) بود. تجزیه خوشه ایبراساس الگوریتم UPGMA نمونه های مورد مطالعه را در 9 گروه قرار داد. به منظور تجزیه واریانس مولکولی یک تقسیم بندی اولیه بر اساس منطقه جغرافیایی اکوتیپ ها را در 8 گروه تقسیم بندی نمود. نتایج آن برای کل جمعیت (77 نمونه) و برای گروه های مورد مطالعه نشان داد که واریانس درون جمعیت (84 درصد) نسبت به واریانس بین جمعیت (16 درصد) بیشتر بود طبیعت دگرگشن این گیاه و گرده افشانی باز دلیل تنوع بیشتر درون گروهی نسبت به بین گروهی می باشد. تجزیه به مولفه های اصلی، در مجموع شش مولفه با 5/87 درصد از تغییرات کل داده ها را توجیه نمود. توجیه در صد کمی از تغییرات کل توسط هر مولفه می تواند بیانگر پوشش ژنومی مناسب نشانگرهای ISSR انتخاب شده باشد. در مجموع نتایج حاصل از ISSR نشان داد که این تکنیک روش مناسبی برای مطالعه ساختار ژنتیکی جمعیت خارمریم است
    کلیدواژگان: نشانگر ISSR، محتوای اطلاعات چندشکلی، تجزیه خوشه ای، تجزیه به مولفه های اصلی
  • حسن منیری فر * صفحات 1125-1137
    به منظور ارزیابی هفت توده بومی سورگوم جارویی و تعیین صفات موثر در گزینش ژنوتیپ های برتر از نظر عملکرد جارو، آزمایشی طی دو سال زراعی 1393 و 1394 در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی اجرا شد. تجزیه واریانس داده های اندازه گیری شده مربوط به جمعیت پایه در سال 1393 نشان داد که بین جمعیت های مورد مطالعه از نظر اکثر صفات مورد ارزیابی اختلاف معنی داری وجود دارد. در جمعیت حاصل از ژنوتیپ های برتر، در میانگین بسیاری از صفات نسبت به جمعیت پایه اختلاف معنی دار مشاهده گردید. بیشترین و کمترین برآورد وراثت پذیری به ترتیب با 89 و 41 درصد برای صفات قطر ساقه و تعداد برگ برآورد شد. تجزیه علیت در مرحله پس از برداشت، نشان داد که صفات وزن تر ساقه، طول برگ پرچم و قطر پدانکل، اثرات مستقیم معنی داری بر عملکرد پانیکول دارند که وزن تر ساقه را می توان به عنوان مهم ترین صفت در گزینش عملکرد جارو تلقی نمود. در تجزیه علیت برای عملکرد پانیکول در شرایط قبل از برداشت از مزرعه و بدون نیاز به اندازه گیری وزن ساقه و طول پانیکول و قطر پدانکول، بیشترین اثرات مستقیم به ترتیب با مقادیر 559/0، 231/0، 191/0 و 090/0 متعلق به صفات طول برگ پرچم، تعداد برگ، قطر ساقه و ارتفاع بوته بود. به نظر می رسد برای صرفه جویی در هزینه ها در مراحل اولیه گزینش و قبل از برداشت سورگوم جارویی از مزرعه، می توان از معیار طول برگ پرچم برای گزینش ژنوتیپ های برتر استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تجزیه علیت، رگرسیون، سورگوم جارویی، وراثت پذیری
  • ایمان احمدی، الهام الهی فرد*، عبدالرضا سیاهپوش، محمد فرخاری صفحات 1139-1147
    به منظور تعیین کارایی علف کش ایندازیفلم بر مهار علف هرز اویارسلام ارغوانی، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 7 تیمار و چهار تکرار در منطقه شعیبیه شهرستان شوشتر انجام شد. تیمارهای اعمال شده علف کش عبارت بودند از: 1 و 2- ایندازیفلم به میزان 50 و 75 گرم ماده ی موثر در هکتار بصورت پیش رویشی؛ 3-تری فلوکسی سولفورون + آمترین به میزان 1875 گرم ماده ی خالص در هکتار بصورت پس رویشی؛ 4-تو، فور-دی + ام سی پی آبه میزان 5/1687 گرم ماده ی خالص در هکتار؛ 5- مخلوط تو، فور-دی + ام سی پی آ(1350 گرم ماده ی موثر در هکتار) + متری بیوزین (1400 گرم ماده ی موثر در هکتار)؛ 6- شاهد عاری از علف هرز (وجین شده) و 7- شاهد آلوده به علف هرز (بدون تیمار علف کش). نتایج نشان داد که ایندازیفلم به میزان 75 و 50 گرم ماده موثر در هکتار ماده ی تجارتی بیشترین تاثیر را در مهار اویارسلام، هم از نظر درصد کاهش تراکم و هم از نظر درصد کاهش وزن خشک اویارسلام نشان داد. بهترین تیمار از نظر وزن تک ساقه (70/0 کیلوگرم در متر مربع)، قطر میانگره وسط (83/1 سانتی متر)، تعداد میانگره (3/18) و عملکرد نی (88/117 تن در هکتار) نیشکر متعلق به تیمار ایندازیفلم به میزان 75 گرم ماده موثر در هکتار بود. بیشترین درصد بریکس، درصد قند اینورت، درصد شکر استحصالی و کمترین میزان الیاف به ترتیب با مقادیر 40/21، 530/0،25/11و 60/12 (تن در هکتار) متعلق به تیمار ایندازیفلم به میزان 75 گرم ماده موثر در هکتار بود.
    کلیدواژگان: بریکس، قند اینورت، درصد کاهش تراکم و وزن خشک اویارسلام، شکر سفید استحصالی، عملکرد نی
  • ثریا نوید، سعید صوفی زاده *، علی اسکندری، جعفر کامبوزیا، اسکندر زند صفحات 1149-1160
    آزمایشی در مزرعه ی تحقیقاتی پژوهشکده کشاورزی هسته ای سازمان انرژی اتمی واقع در کرج در سال 1393 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 14 رقم و سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد بین ارقام در اکثر صفات فیزیولوژیک و مورفولوژیک تفاوت معنی دار (a= 0/05) بود. ارقام جدید و رقم رودشت در اغلب موارد از جمله شاخص سطح برگ، کارایی مصرف نور و سرعت رشد گیاه زراعی از برتری خاصی نسبت به ارقام قدیمی و معمولی جو برخوردار بودند. بیشترین ضریب تخصیص برگ مربوط به ارقام والفجر، بهمن و ماکوئی بود که دلیل این امر نیز دیررس بودن بودن آن ها و برخوردای از شاخص سطح برگ و سطح ویژه برگ بالا بود. از طرف دیگر ارقام به-رخ، رودشت و ماکوئی از بیشینه نسبت وزن ساقه برخوردار بودند که از دلایل آن می توان به دوردیفه بودن به رخ، نیمه پابلندی و هسته ای بودن رودشت و پابلندی ماکوئی اشاره نمود. همچنین نتایج نشان داد ارقامی مانند ماکوئی، رودشت و والفجر که بیشترین نسبت وزن برگ و ساقه را دارا بودند نسبت به سایر ارقام از کمترین نسبت وزن سنبله و عملکرد دانه برخوردار بودند. ارقام، لوت، نصرت ریحان 03و فجر30 نیز بیشترین نسبت وزن سنبله داشتند که دلیل این امر شش ردیفه بودن ارقام، زودرسی و کم بودن وزن خشک برگ و ساقه در مرحله گلدهی می باشد. بنابراین می توان گفت ارقام پابلند، دیررس و رقم اصلاح شده با دانش هسته ای نسبت به ارقام پاکوتاه و زودرس از ضریب تخصیص برگ و ساقه ی بیشتر و از ضریب تخصیص سنبله و عملکرد دانه ی کمتری برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: ارتفاع بوته، شاخص سطح برگ، ضریب تخصیص، عملکرد دانه
  • علی اکبر کریمی، محمدرضا نقوی *، جابر نصیری صفحات 1161-1170
    miRNA ها یک رده از RNA های تنظیم کننده کوچک درون هسته ای و غیرکدکننده پروتئینی که متشکل از حدود 17-22 نوکلئوتید می باشند. miRNA ها بیان ژن را پس از رونویسی از طریق تجزیه mRNA یا مهار ترجمه انها کنترل کرده و نقش های متنوعی را در فرایند های بیولوژیکی و متابولیکی در گیاهان و جانوران بازی می کنند. روش های متعددی برای شناسایی miRNA ها موجود می باشد که یکی از ساده ترین و کم هزینه ترین انها ، روش شناسایی بیوانفورماتیکی می باشد. در این مطالعه با هدف شناسایی miRNA متمایز در گیاه خشخاش، مطالعه ای مبتنی بر جستجوی همولوژی بین EST های گیاه خشخاش و miRNA ها انجام گرفت. بطوریکه ابتدا همه توالی های EST های گیاه خشخاش از بانک اطلاعاتی NCBI در برابر miRNA های شناخته شده BLASTn شدند و در نهایت هفت miRNA کاندید متمایز در گیاه خشخاش شناسایی شد. ژن های هدف شناسایی شده با استفاده از نرم افزارهای مختلف مورد بررسی قرار گرفتند و مشخص گردید که miRNA های کاندید مرتبط با ژن های رمزکننده سرین/ ترئونین کیناز (انتقال سیگنال)، پروتئین های PPR (ویرایش و پایداری RNA )، گلوبولین های7S ( هیدراسیون و دهیدراسیون سلول)، فتوتروپین ها (پاسخ های نورگرایی)، پروتئین های سرین/ ترئونین فسفاتاز (متابولیسم گلیکوژن) و پروتئین های خانواده TIR ( دفاع در برابر باکتری ها) می باشد. این ژن ها نقش مهمی در رشد و نمو ، متابولیسم ، تعیین مورفولوژی و زمان گلدهی و پاسخ به استرس های زنده و غیر زنده را بازی می کنند.
    کلیدواژگان: بیوانفورماتیک، همردیفی توالی، EST، RNA غیر رمزاور
  • فرشته دارابی، رحیم ناصری، امیر میرزایی*، میثم مرادی صفحات 1171-1185
    به منظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید بر عملکرد و برخی شاخص های فیزیولوژیکی دو رقم گندم در شرایط تنش خشکی، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در ایستگاه مرکز تحقیقات کشاورزی سرابله در سال زراعی 94-1393 در چهار تکرار انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل تیمارهای رطوبتی در سه سطح (کنترل (100)، 70 و 40 درصد ظرفیت زراعی خاک) در کرت های اصلی، تنظیم کننده رشد سالیسیلیک اسید در سه سطح (شاهد (صفر)، 50 و 100 میکرومولار) در کرت فرعی و دو رقم گندم نان (پیشتاز و بهار) در کرت های فرعی فرعی قرار گرفتند. صفات مورد بررسی شامل عملکرد و اجزاء عملکرد، رنگدانه های فتوسنتزی، پروتئین، کربوهیدرات های محلول، مالون دی آلدئید و پرولین بودند. نتایج نشان داد که اثر متقابل سه گانه بین تنش خشکی، سالیسیلیک اسید و ارقام بر تمامی صفات مورد بررسی معنی دار بود. با افزایش شدت تنش خشکی رنگدانه های فتوسنتزی، تعداد دانه در سنبله، وزن هزاردانه و عملکرد دانه به طور معنی داری کاهش یافت اما کاربرد سالیسیلیک اسید در این شرایط سبب بهبود این صفات شد. محتوی پرولین، پروتئین های محلول و کربوهیدرات های محلول با افزایش شدت تنش خشکی روند صعودی داشتند که این روند بجز در مورد پرولین با کاربرد سالیسیلیک اسید تدوام و بهبود یافت. به طور کلی به نظر می رسد کاربرد سالیسیلیک اسید در شرایط تنش خشکی از طریق بهبود فرایندهای فیزیولوژیکی ضمن افزایش مقاومت گیاه منجر به عملکرد اقتصادی بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، تنظیم کننده رشد، عملکرد، مقاومت گیاه
  • سمیه فروزش، حمید رحیمیان مشهدی*، حسن علیزاده، مصطفی اویسی صفحات 1187-1200
    یولاف وحشی به دلیل وجود خواب در بذور خود می تواند به مدت طولانی در خاک حضور داشته باشد. عواملی از قبیل دما، موقعیت و پوشش بذر قادر به تغییر در جوانه زنی بذور می باشند. به منظور بررسی نحوه پاسخ دهی بذور یولاف وحشی نسبت به دما، موقعیت و پوسته بذر دو آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه دانشگاه تهران، اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل جایگاه بذر در سنبلچه (دانه پایه بزرگتر و دانه فوقانی کوچکتر)، دما (5، 10، 15، 20، 25، 30 و 35 ) بودند. پاسخ سرعت جوانه‏زنی به دما با استفاده از مدل سه پارامتره سیگموئیدی استفاده شد. نتایج حاکی از این بود که کمترین درصد و سرعت جوانه زنی در بذور بدون پوشش بزرگ و کوچک در میان جمعیت ها در جمعیت یولاف وحشی قائم شهر با کمترین وزن بذر دیده شد. لازم به ذکر است که بذر بزرگتر بدون پوشش جمعیت یولاف وحشی قائم شهر در تمامی دماهای مورد بررسی درصد جوانه زنی (80 درصد) بیشتری نسبت به بذر کوچکتر (56 درصد) بدون پوشش داشت. در مقابل جمعیت یولاف وحشی کامیاران می باشد که بیشترین وزن دانه را داشت. این جمعیت در میان سایر جمعیت های یولاف وحشی بیشترین درصد و سرعت جوانه زنی را نشان داد. در این جمعیت نیز بذر بزرگتر بدون پوشش در تمامی دماها درصد جوانه زنی بیشتری نسبت به بذر کوچکتر بدون پوشش داشت. به دلیل وجود تنوع بالا بین جمعیت های علف هرز یولاف وحشی نمیتوان برنامه مدیریتی قابل توصیه به همه مناطق را داشت. از اینرو توصیه هایی مدیریتی باید در مقیاس منطقه ای با توجه به رویکرد هر منطقه اتخاذ گردد.
    کلیدواژگان: پوسته بذر، جایگاه دانه، خواب بذر، مدل سیگموئیدی
  • منیژه سبکدست نودهی*، محمد دشتکی، یوسف ساسانی، احمد رضایی زاده صفحات 1201-1209
    تنش خشکی مهمترین عامل محدود کننده تولید گیاهان زراعی در مناطق خشک و نیمه خشک می باشد . در این راستا به منظور بررسی اثر تنش خشکی بر روابط برخی از صفات مورفولوژیک با عملکرد و اجزای عملکرد102 ژنوتیپ لوبیا از بانک ژن دانشکده کشاورزی در قالب طرح آگمنت در دو شرایط آبیاری نرمال و تنش خشکی در سال 1395در مزرعه تحقیقاتی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه تهران واقع در کرج اجرا شد. ضرایب همبستگی ساده بین صفات، نشان داد از میان تمامی صفات مورد آزمایش، وزن غلاف (r=94**) و تعداد دانه در غلاف (r=74**)بیشترین همبستگی را با عملکرد دانه در شرایط نرمال داشت.در شرایط تنش نیز وزن غلاف (r=96**) و تعداد دانه در غلاف (r=84**)بیشترین همبستگی را با عملکرد دانه داشت. با استفاده از رگرسیون گام به گام تنها صفت وزن غلاف به عنوان صفت تاثیر گذار در شرایط نرمال وارد مدل شد که 88 درصد از تغییرات عملکرد دانه را توضیح داد. در حالیکه در شرایط تنش دو صفت وزن غلاف و تعداد غلاف وارد مدل شدند. در ادامه با استفاده از تجزیه به عامل ها ، یازده متغیر در پنج عامل برای شرایط نرمال و چهار عامل برای شرایط تنش تعریف شدندکه در مجموع به ترتیب 77 و 70 درصد از تغییرات داده ها را توجیه کردند. نتایج این تحقیق در مجموع نشان داد که ژنوتیپ های 73، 53، 91 در شرایط نرمال رطوبتی و ژنوتیپ های 100، 70، 60 در شرایط تنش، دارای عملکرد بالایی می باشند که می توان در برنامه های اصلاحی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، عملکرد، همبستگی، رگرسیون
  • سیدعبدالرضا کاظمینی*، افشین زمانی، اعظم معتضدیان، احسان شاکری صفحات 1211-1225
    به منظور ارزیابی تحمل به شوری دو رقم گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) و شناسایی مهم ترین شاخص های موثر بر تحمل به شوری، آزمایش گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با دو فاکتور شوری آب آبیاری در 4 سطح (2، 4، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر) و ارقام گلرنگ (صفه و زنده رود) در چهار تکرار انجام شد. با افزایش شوری از 2 به 4، 8 و12 دسی زیمنس بر متر، وزن خشک بوته رقم صفه به میزان13، 30 و 58 درصدکاهش یافت در حالی که این مقدار در رقم زنده رود به ترتیب 9، 28 و 40 درصد بود. رقم زنده رود در کلیه سطوح شوری بیشترین مقدار کلروفیل a،b، شاخص سبزینگی و فعالیت آنزیم های پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز را به خود اختصاص داد. درصد افزایش سدیم ریشه و شاخساره (ساقه و برگ)، پرولین و مالون دی آلدئید در رقم صفه بیشتر از رقم زنده رود بود. نتایج رگرسیون نشان داد وزن خشک بوته با غلظت سدیم برگ، سدیم ریشه و پرولین دارای همبستگی منفی و معنی دار بود و با نسبت پتاسیم به سدیم، فعالیت آنزیم های پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز و کلروفیل a همبستگی مثبت و معنی دار نشان داد. بطور کلی غلظت سدیم ریشه و شاخساره (ساقه و برگ) و فعالیت آنتی اکسیدانت های پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز می توانند به عنوان شاخص های کارآمد در شناسایی ارقام متحمل گلرنگ مورد استفاده قرار بگیرند
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدانت، پرولین، نسبت پتاسیم به سدیم، وزن خشک بوته
|
  • Mohammad Ali Aboutalebian *, Masoumeh Malmir Pages 901-911
    In order to study the effect of mycorrhiza and bradyrhizobium on yield and yield components of soybean under different amounts of starter nitrogen fertilizer, a field experiment was conducted at the agricultural research station, Bu-Ali Sina University in 2015 growing season. A factorial experiment based on randomized complete block design was arranged with three replications. Experiment factors included three levels of starter nitrogen fertilizer including 0, 30 and 60 kg ha-1, bradyrhizobium including inoculated and non-inoculated and mycorrhiza including application and non-application. Results indicated that plant height, number of leaves per plant, yield and yield components and biological yield of soybean and mycorrhizal colonization percentage affected by interaction of studied factors. At all levels of starter nitrogen, interaction between bradyrhizobium and mycorrhiza increased number pod per plant and 1000 seed weight. Application of 60 kg ha-1 nitrogen decreased colonization percentage by 20.22 % compared to no application nitrogen treatment. Application of both bio-fertilizers with 30 kg ha-1 nitrogen gave the highest grain and biological yields (511.67 g m-2 and 1223.16 g m-2 respectively). So to improve soybean performance and reduce the nitrogen fertilizer consumption, it is recommended that both fertilizers to be taken simultaneously with 30 kg ha-1 nitrogen as starter.
    Keywords: Bio-fertilizer, Colonization percentage, 1000 seed weight
  • Hassan Abdi *, Mohammad Hossein Fotokian Pages 913-922
    In order to graphical analysis and estimation of genetic parameters for yield and its components, a one-way diallel cross was applied with seven bread wheat genotypes. In this study, 21 hybrids along with their parents were evaluated in a randomized complete block design with three replications. The results of variance analysis showed significant difference among genotypes for plant height, peduncle length, spike length, the number of seeds per plant, plant grain yield, and 1000-grain weight. The results of Jinks and Hayman primary test showed that assumptions for the number of seed per plants and plan grain yield were authentic, but it was true for spike length, peduncle length, and 1000-grain weight after eliminating one parent and for plant height by eliminating two parents. The results of Hayman analysis showed the role of additive and non-additive effects of genes on the control of traits. Maximum and minimum of narrow-sense heritability were obtained for plant height (0.47) and the number of seeds per plant (0.21), respectively. According to the average degree of dominance and the results of the graphical analysis, the gene action for grain yield and plant height was additive effects, while it was over-dominance for peduncle length, the number of seeds per plant, spike length and 1000-grain weight.
    Keywords: Additive, over-dominance effects of genes, Genetic parameters, gene action
  • Saeid Jalili*, Moein Hadi, Abolfazl Majnooni Heris Pages 923-931
    The use of superabsorbent polymers is one of the effective solutions to increase water use efficiency and optimal use of rainfall in arid and semi-arid areas. In this study the effect of different levels of superabsorbent STOCKOSORB is investigated on wheat yield and yield components under rainfed and irrigated conditions. For this aim, an experiment was conducted in the Research Field of Agriculture Faculty, Tabriz University, in the growing season of 2015-2016, in which the superabsorbent STOCKOSORB was applied at three levels of 0, 50, and 100 kg/ha. Based on obtained results, application of superabsorbent at 100 kg/ha increased the seed yield and water use efficiency of both rainfed and irrigated wheat farming significantly. The application of 50 kg/ha increased rainfed wheat yield but not irrigated wheat yield, significantly. Results showed the effect of superabsorbent on yield and water use efficiency in irrigated wheat was larger than rainfed wheat. Also, the effects of superabsorbent application were significant in rainfed conditions at treatment of S1 (increase of water use efficiency equal 25.9 percent) and in irrigated wheat at treatment of S2 (increase of water use efficiency equal 19.2 percent). Due to ratio of the increasing benefit as a result of yield increase to cost, application of superabsorbent is not recommended in wheat farming.
    Keywords: economic analyze, seed yield, stockosorb, water use efficiency
  • Mahnaz Talebkhani, Hamid Reza Babaei, Hadi Ali Pour, Seyyed Ali Peghambi * Pages 933-943
    Water deficit is one of the most important factors limiting crop production including soybean. In order to evaluate and identify water deficit tolerant soybean genotypes, 40 soybean genotypes were evaluated in a randomized completely block design (RCBD) with three replications. This study was carried out under both normal and water deficit conditions, in 2015 on the research field of Seed and Plant Improvement Institute-Karaj. MP, GMP, HARM and STI indices which demonstrate the most significant correlation with grain yield in normal and water deficit stress conditions were introduced as the best indices for screening tolerant genotype. Based on biplot graph of first and second principal components, the D42×Will82, Spry×Savoy/3, Chaleston×Mostang/12 and Liana×L32/2 genotypes were introduced as water deficit tolerant genotypes with high grain yield in normal condition and GN 2171, GN 2167, GN 2087 and GN 2011 genotypes were selected as sensitive genotypes to water deficit stress. Based on the result of cluster analysis using MP, GMP, HARM and STI indices and grain yield under normal and water deficit stress condition genotypes were classified in four clusters which the most of tolerant genotypes to water deficit stress were located in the first and second clusters and the most sensitive genotypes to water deficit stress were grouped in the third and fourth clusters. The result of cluster analysis can be valuable in order to selection of genotypes with high genetic distance as parents for hybridization and development of segregating population with maximum variations.
    Keywords: Biplot, cluster analysis, Soybean, drought tolerance indices
  • Marzieh Yazdanpanah, Ebrahim Sedaghati *, Pejman Khodygan, Hossein Alaei, Mahmood Reza Raghami Pages 945-959
    This study was conducted to optimizing of in vitro culture of Arbuscular Mycorrhizal Fungi (AMF) on in vitro root and petiole and greenhouse petiole and stem of carrot. Carrot seeds were disinfested and cultured on MS medium and pot. Four weeks old of in vitro root and petiole and 3 months old of greenhouse petiole and stem were inoculated with Rhizobium rhizogenes MSU, 15834 and A4 strains and cultured on MS medium. The effects of bacterial strain and explants type on hairy root production were studied. After the elimination of bacteria, growth rate of hairy roots obtained from each explants were measured in factorial experiment with completely randomized design with three replications and three explants in each replicate. Molecular confirmation of hairy roots induction and bacterial strains were performed using specific amplification of rolC gene in PCR reactions. The results showed that all bacterial strains could initiate hairy root production. Transgenic roots were thicker, more branches and higher growth rate compared to normal roots. 15834 bacterial strain and greenhouse petiole and in vitro root explants demonstrate the highest ability in hairy root production. The highest growth of hairy roots were observed in greenhouse stem explant with MSU bacterial strain.
    Keywords: Agrobacterium, Arbuscular mycorrhizal propagation, Carrot, Root organ culture, Symbiosis
  • Arash Mamedi * Pages 961-971
    This study was conducted to quantify germination response of onion (Allium cepa) to temperature. For this purpose, seeds were exposed to Various constant temperatures (5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 and 40ºC) treatments in seed lab, the university of Tehran, in 2015. The effects of temperatures on rate and percentage of germination was significant. With temperature increasing from 5 to 30ºC, both germination percentage and rate increased, while it decreased with increasing temperature from 30 to 35ºC. Cardinal temperatures of seed germination were estimated by using four regression models including dent-like, segmented, beta modified and beta Models. The best model for estimating cardinal temperatures was dent-like and beta modified models that by used dent-like model The base, under optimal, upper optimal and ceiling temperatures were 0.3, 24.99, 33 and 35.89 °C, respectively, and following beta modified model, The base, optimal and ceiling temperature were 0.2, 26.87 and 35.51°C. For predicting time of germination at different constant temperatures used Thermal-time that constant coefficient of Thermal-time was 3191.43 (°Cd).
    Keywords: dent-like model, beta modified model, cardinal temperatures, germination, Thermal-time
  • Reza Khakpour, Amir Hooshang Jalali * Pages 973-984
    In order to evaluate the influence of two different cultivation methods included of Entezari and spring planting a one year study (2014-2015) was carried on in Rozveh agricultural research station (Chadegan-Esfahan) using the split plot, based on a randomized complete block design with four replications.Two methods of planting included of Entezari and spring were considered as the main plot and three new varieties of chickpeas (Hashem, Azad and Arman) and local control were subplots. The yields of Arman, Azad and Hashem varieties in spring planting were 1220, 1070 and 1010 kg ha-1, respectively, which significantly was higher than the native cultivar (702 kg ha-1). Azad cultivar in Entezari planting method with 1709 kg ha-1 grain yield, relative to the native varieties and also than the Arman and Hashem had significantly higher performance. In spring and Entezari planting, water use efficiency was in the range of (0.39 to 0.67), and (0.15 to 1.5) kg seed m-3, respectively. The use of all three new varieties of chickpea for spring planting and Azad cultivars for autumn planting in the experimental region (and similar areas) was superiority and could have important role in increasing water use efficiency.
    Keywords: Frost, water use efficiency, Harvest index, Chickeas
  • Jalil Shafagh-Kolvanagh *, Saeid Zehtab-Salmasi, Safar Nasrollahzadeh, Soheila Dastborhan, Nasrin Hashemi-Amidi Pages 985-996
    Nutrients management, especially nitrogen, influences the weed-crop competition. Thus, to evaluate the effect of nitrogen and weed interference on yield and yield components of winter barley (Hordeum vulgare L. Var. Makoei), a field experiment was arranged as split-plot based on randomized complete block design with three replications at the Research Farm of the Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Iran. The treatments included four levels of nitrogen (0, 40, 60 and 120 kg ha-1) and 10 weed interference periods in two sets (weed free and weed infested periods), that allocated to the main and subplots, respectively. Results indicated that increasing nitrogen supply increased spikes per area, grain and biological yields and decreased grain number per spike. Weed interference had significant effect on number of spike per m2, grain number per spike, and grain and biological yields. Increasing duration of weed interference led to significant decrease of spikes per m2, biological and grain yields of barley. Based on the results of this research, spike number per m2 was the most sensitive yield component of barley to nitrogen deficiency and weeds interference. Generally, by application of nitrogen up to 80 kg ha-1 and better weeds management by reducing duration of weed interference in barely, high performance in this crop can be obtained in similar conditions.
    Keywords: Competition, grain yield, Spike number, Urea, Weed
  • Farhad Bayat, Hosyin Moghsdsm, Hosein Moghaddam* Pages 997-1014
    evaluate the effect of pre-planting cover crop and nitrogen application on some qualitative traits and yield of two forage maize varieties, an experiment was conducted at Tehran University to form of split plot in a randomized complete block design in three replications. Assessed factors included pre-planting vetch as main plots in three levels (fallow (or not Planting), planting of vetch as fodder and planting of vetch as green manure), nitrogen fertilizers as sub plots at three levels (zero, 50 and 100 percent of the recommended amount) and maize varieties as sub-sub plots at two levels (Simon and ZP677 var.), respectively. The studied traits consisted of percent of dry matter digestibility (DMD), water-soluble carbohydrates (WSC), crude protein (CP), crude fiber (CF), ash, NDF, ADF, protein yield (Kg/ha) and dry matter yield (Kg/ha) of forage maize. The results showed that the fallow treatment had significant effect on WSC% in comparison with green manure and fodder maize. The highest and lowest percent of ADF were observed in green manure and fallow respectively. Green manure and fallow had the highest and the lowest impact on NDF percent, respectively. NDF percent in 50% of recommended urea was the highest and zero percent of urea was the lowest. The highest and lowest percentage of CF was obtained in interaction ZP677 cv × pre-plant vetch as fodder and fallow × Simon cv respectively. In relation to the protein yield, interaction green manure × %100 urea and fallow × %0 urea had the highest and lowest amount respectively.
    Keywords: Double cropping, Green manure, Forage quality, Chemical fertilizer
  • Amin Allah Mousavi Boogar, Khosrow Azizi * Pages 1015-1026
    This experiment was done to evaluate the effects of soil tillage methods on chemical and biological properties of the soil along with quantitative traits of silage corn after chickpea as a preceding or companion crop. The experiment was conducted for two cropping years of 2013-15 at farm of Tehran University. The experiment was set up as a split plot in RCBD in four replications. The main factor considered three soil tillage methods (conventional, minimum and no-tillage) and the sub-factor included three varieties of maize (SC704, Zp677, Maxima). The experimental units covered by chickpea residue by at least 30 percent of the surface area. Results showed that the no-tillage and minimum tillage treatments had higher amount of soil organic carbon, pH and number and body mass of earthworm than the conventional tillage treatment. Tillage treatments had no significant effect on measured soil total nitrogen, electrical conductivity and sodium. Also, the highest maize wet and dry stem weight (691.5 and 1866.5 gm-2), Ear dry weight (664.4 gm-2) and total plants wet weight (4896.9 gm-2) observed in Zp677 maize cultivar. Conventional and minimum tillage methods had significant effects on leaf and ear wet and dry weights and total plant dry weight traits. Thus, in the 2nd year of this experiment, no-tillage was more effective than other tillage methods. But, there was no significant effect between no-tillage and conventional tillage treatments in the second year. According to the results, both conservation tillage methods is recommended as replacement methods for conventional tillage in maize/chickpea rotation.
    Keywords: No-tillage, Dry weight, Organic carbon, Soil nitrogen
  • Habibollah Samizadeh*, Maryam Danesh Gilevaei, Babak Rabiei Pages 1027-1039
    For evaluation and grouping of 150 inbred lines of rice based on some morphological and physiological traits, an experiment was conducted using Augment design based on randomized complete block design (RCBD) with four replications in Agricultural College of Guilan University, in 2013. Correlation coefficients between traits showed a significant correlation between grain yield with almost all of traits. Factor analysis showed that four independent and main factors explained 94.23 percent of total variance in all lines. The first factor with 51.99 percent of variance was named as the yield components and fertility rate. The second factor with 25.41 percent of variance was nominated as fertility rate, the yield and the yield components. The third factor with 11.50 percent of variance was nominated as physiologic traits. The fourth factor with 5.33 percent of variance was nominated as plant morphologic. Cluster analysis by ward method with a 92.7 percent of original grouped cases correctly classified four distinct groups for studied lines. Finally, to select high-yielding lines and tolerate to drought stress in rice simultaneously selection can be carried out for traits such as number of total spikelet per panicle, number of filled grain per panicle; spikelet fertility, proline content, chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll and relative water content.
    Keywords: Correlation, cluster analysis, factor analysis, Ward's Minimum Variance
  • Hassan Alizadeh*, Bijan Yaghobi Pages 1041-1053
    Bulrush is one the most important weed of paddy rice. Pot and lab experiments were carried out in order to study some of its ecophysiological characteristics. In the first study, the effects of soil moisture (6, 12, 24, 34 percent based on soil dry weight, and permanent flood as control) on overwintering of bulrush tubers and its growth in following year was determined. In the second experiment, the cardinal temperatures required for tubers germination was investigated. The results showed that survival and overwintering of bulrush tubers in 6, 12 and 24 percent moisture was 10, 30 and 82 percent respectively, and fell sharply in higher humidity. In addition, the number and fresh weight of tubers and also length and fresh weight of bulrush rhizomes in 6% moisture was 100, 58, 70 and 92 percent lower compared to field capacity treatment (24 percent moisture level). The maximum germination occurred at 25 to 30 degrees Celsius and the minimum germination at 40°C and the highest germination rate in 30°C. By considering the low survival rate and a considerable reduction in vegetative organs of bulrush in low soil moisture, drainage and tillage of paddy fields after the rice harvesting is a means of reducing overwintering populations and management of this weed. Minimum temperature required for germination of bulrush, compared with rice growing base temperature (12°C), and the growth of bulrush before transplanting rice, indicates well adoptability of bulrush to paddy rice ecosystems and the need to provide appropriate integrated solution for its management.
    Keywords: Paddy field, alkali bulrush, drainage, humidity, cardinal temperature
  • Afsaneh Moradian, Alireza Yousefi * Pages 1055-1068
    In order to simulate the effects of soil nitrogen and straw mulch on weed infestation and yield of Dracocephalum moldavica; an experiment was conducted in 2014. The first factor was of nitrogen in three levels including non-fertilization, and 50 and 100 kg ha-1 into the soil to create different levels of nitrogen in the soil and the second factor was mulch amount in four levels including: without mulch as a check, mulching with 1, 1.5 and 2 kg m-2. A plot with hand weeding was also considered as a check. Biomass and density of broad-leaved and total weeds at 70 days after planting, significantly affected by the amount of mulch and interactions of mulch× nitrogen. Both density and biomass of grass weed only affect with mulch amount. At the end of the season sampling, biomass of broadleaf and grass weeds was affected by both factors and their interaction as well. While, for total weeds only mulching effects was significant. At the end of the season, the highest broadleaf and grass weeds biomass was observed when 100 kg N ha-1 used without mulching. Overall, plots without mulch and the use of 2 kg m-1 of mulch had the highest and lowest weed biomass, respectively. Compared to, the biological yield of D. moldavica was decreased from 5495 kg ha-1 in to 8525495 kg ha-1 in weedy check. Except for weed free treatment, the highest seed and biological yield was obtained in plot with 100 kg N ha-1 and 1 kg m-2 mulch.
    Keywords: biomass, straw mulch, weed management
  • Khyrolla Bayati, Hosseini Moghadam, Reza Basiri, Nasser Majnoun Hosseini * Pages 1069-1081
    To study the effects of different irrigation levels and nitrogen on yield and yield components of red kidney beans, a factorial split plot experiment in a randomized complete block design with four replications was conducted at College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran (Karaj) in 2015. Three irrigation levels comprised of 60 (normal), 90 (mild water stress) and 120 mm (sever) cumulative evaporation from open pan class A assigned as main plots, four fertilizer treatments of zero (control), 50, 100 and 150 kg N ha-1 and bean cultivars (Akhtar & D81083) compound as sub plots.The results showed that water stress significantly reduces the number of pods per plant, seeds per pod, seed weight, seed yield, biological yield, harvest index, number of branches and plant height. Applied nitrogen significantly intensified all traits, except pod weight, plant height and harvest index. Two kidney beans significantly differed in all traits; however the line D81083 in terms of grain yield and other components performed better than Akhtar. D81083 line at normal irrigation with 150 kg N and the Akhtar line at water stress condition with no N fertilizer application, respectively had the highest and the lowest harvest index and seed weight. The interaction of water stress and nitrogen fertilizer on grain yield showed that the treatments of 150 kg N in normal irrigation had the highest and the control (not fertilizer) under severe water stress had the lowest yield however, the difference between 100 and 150 kg N ha- was not significant.
    Keywords: water stress, yield, yield components, Nitrogen fertilizer, red kidney bean
  • Ghasem Parmoon* Pages 1083-1097
    This study was performed to investigate the effect of water deficit stress on the some activities antioxidant enzymes, photosynthetic pigments and forage yield of sorghum genotypes. This experiment was conducted to factorial based on completely randomized design with three replications in greenhouse of University of Mohaghegh Ardabili in 2013. Treatments consisted of irrigation at four levels (85, 65, 45 and 25% of field capacity) and three genotypes of forage sorghum (KFS2, KFS6, and KFS17). Catalase, peroxidase and polyphenol oxidase enzymes and soluble sugar content, proline and carotenoids, increased in severe stress (25% field capacity) and decreased chlorophyll a and chlorophyll b. KFS6 genotype had the highest chlorophyll a, chlorophyll b, and total chlorophyll, however, the maximum biomass, proline, soluble sugars, peroxidase and polyphenol oxidase activity and carotenoid were observed by KFS2 genotype. Also positive correlation were observed between the biomass production and carotenoid and chlorophyll content, proline, soluble sugar, catalase, peroxidase and negative correlation between biomass and polyphenol oxidase. Between photosynthetic indices, chlorophyll a, between adjustment indices, peroxidase activity had maximum contribution to prediction biomass. Also in KFS2 genotype except carotenoid and proline all traits had highest correlation with biomass. In general KFS2 genotypes introduced tolerant to water stress as compared with the other genotypes.
    Keywords: catalase, peroxidase, Photosynthesis, Proline, biomass
  • S.M.M. Mortazavian * Pages 1099-1113
    To study the effect of low water stress on some physiological characteristics, an experiment was carried out in a simple lattice design with two replications under normal and low irrigated conditions using 49 cumin (Cuminum cyminum L.) endemic ecotypes collected from different parts of Iran in the crop year 2011-2012 in college of Aburaihan, University of Tehran. Physiological traits including content of proline, soluble sugars, essential oil, chlorophyll a, chlorophyll b, carotenoids and relative water content were measured beside grain yield. The results showed significant effect of drought stress on all the traits. Drought stress decreased chlorophyll a, b and carotenoid contents, grain yield and relative water content in 40, 32, 52, 19 and 9 percent, respectively. Meanwhile, contents of proline, soluble sugars and essential oils increased 30, 55 and 56 percent, respectively. According to the results of mean comparisons, ecotypes of Kashmar, Chatrood, Ivanaki, Gonbad, Ardekan, Sivand, Qaen and Baneh had the high amount of carotenoids, chlorophyll a, chlorophyll b, relative water content, soluble sugars, proline, essential oil content and grain yield, respectively. In general, cumin as a moderately tolerant plant to water deficit condition, exploit different physiological mechanisms to cope with stress and breeding strategies focusing on physiological aspects can be applied to improve high yield cultivars tolerant to drought stress.
    Keywords: Cuminum cyminum, drought stress, Essential oil, Physiological traits, Proline
  • Alieh Ganjkhanloo, Alireza Taleei *, Parviz Moradi, Manijeh Sabokdast Pages 1115-1124
    To study the genetic diversity in 77 samples of Silybum marianum (consisting 21 ecotypes) were evaluated in a randomized complete block design with three replications in Agricultural site of University of Zanjan. Using ISSR markers, the genetic diversity of some ecotypes of Silybum marianum along with their classification were studied. Out of 12 ISSR primers, 10 were amplified. Results revealed that the highest polymorphism information content (PIC) value belongs to primers UBC809 (0.492), UBC842 (0.487), and UBC826 (0.443 (, and lowest value was that of primer UBC1 (0.121). Cluster analysis using UPGMA algorithm divided the lines into 9 separate groups. For molecular analysis of variance of ecotypes a primary classification based on the geographical area used which divided them into 8 groups. Results of molecular analysis of variance revealed that within population variance was higher than between group variance due to its open pollinating nature. Regarding to principal component analysis, the first six components explained 87.5 % of the total variance and each component accounts for a small percentage of the total variance that emphasizes on good genomic distribution of selected ISSR markers. In general, the results obtained for using ISSR markers showed that this technique is a suitable one to study the genetic structure of the population Silybum marianum
    Keywords: ISSR marker, polymorphism information content, cluster analysis, principal component analysis
  • Hasan Mounirifar * Pages 1125-1137
    In order to evaluate seven native broom sorghum populations and determine effective traits on broom yield, an experiment was conducted in East Azarbaijan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Tabriz, Iran, in 2014 and 2015 cropping seasons based on randomized complete block design. Analysis of variance showed that there were significant differences among population in 2014 for most traits. The resulted population from selected genotypes had superiority in the mean of many traits. High and low heritability-%89 and %41 - was observed for shoot diameter and leaf number traits, respectively. Path analysis showed shoot fresh weight, flag leaf lengths and peduncle diameter traits had positive significant direct effect on panicle weight. It seems shoot fresh weight can be considered as very important traits in broom yield selection. Path analysis for panicle yield of broom sorghum in pre harvesting from farm or before flowering condition- no need to measure shoot weight, panicle lengths and peduncle diameter- indicated the most positive direct effect belonged to flag leaf lengths, leaf number, shoot diameter and plant height traits, 0.559, 0.231, 0.191 and 0.090, respectively. Therefore, it seems in the early stages of selection and to save cost in plant breeding projects, flag leaf lengths can be considered as a practical index for selecting promising broom sorghum genotypes.
    Keywords: Broom sorghum, heritability, path analysis, Regression
  • Iman Ahmadi, Elham Elahifard*, Abdul-Reza Siyahpoush, Mohammad Farkhari Pages 1139-1147
    In order to evaluation the efficacy of indaziflam on control of purple nutsedge in sugarcane an experiment was conducted in 2015 growing season in a sugarcane field in Shoaeibiyeh, Shoushtar, Khouzestan, Iran. Trial was randomized complete block design with four replications per treatments. Treatments were 1-indaziflam (75 g ai ha-1, as preemergence); 2-indaziflam (50 g ai ha-1 as preemergence); 3- Trifloxysulfuron sodium橧궯 (1875 g ai ha-1,as postemergence); 4-2,4-D〣 (1687.5 g ai ha-1); 5-2,4-D〣샺枭긦 (1350 g ai ha-1힍 g ai ha-1); 6- weeding and 7- weed infested. The results showed indaziflam as 75 g ai ha-1 affected purpule nutsedge growth as dry weight and density reduction percentage of purple nutsedge was reduced 100% until 30 day after treatment (DAT). However, indaziflam efficacy was reduced over time. Other herbicides such as indaziflam as 50 g ai ha-1 and trifloxysulfuron sodium橧궯 indicated good effect in purple nutsedge control compared with 4-2,4-D〣 and 2,4-D〣샺枭긦. Single stem weight (0.70 kg m-2), the middle internode diameter (1.83 cm), number of internode (18. 3 cm) and cane yield (117.88 t ha-1), were the greatest in indaziflam (75 g ai ha-1). The greatest brix (21.40%), invert sugar (25.53%), recoverable sugar (11.0%) and the lowest fiber content (12.60 t ha-1) were obtained in indaziflam (75 g ai ha-1).
    Keywords: Brix, cane yield, density, dry weight reduction percentage of nutsedge, invert sugar, recoverable sugar
  • Sorayya Navid, Saeid Soufizadeh*, Ali Eskandari, Jafar Kambouzia, Eskandar Zand Pages 1149-1160
    An experiment was conducted at the experimental field of Agricultural Research Institute of Atomic Energy Organization in Karaj in 2015, as a randomized complete block design with three replications. Treatments included 14 barley cultivars . Results showed that there were significant differences between most of the studied barley cultivars regarding physiological and morphological traits. The newer cultivars and Roudasht showed advantages over older cultivars with regard to leaf area index, radiation use efficiency and crop growth rate. Cultivars Valfajr, Makouee and Bahman had the highest leaf mass fraction, mostly as a result of being late-maturity cultivars along with having high leaf area index and specific leaf area. On the other side, cultivars Behrokh, Roudasht and Makouee had the highest stem mass fractionmainly as a result of their corresponding growth habits (two-rows, gamma- irradiated and tall- statured, respectively). Also results showed that cultivars which had the highest stem and leaf mass fractions such as Makouee, Roudasht and Valfajr produced the lowest spike mass fraction and in turn grain yield. Cultivars Lout, Nosrat, Rayhann03 and Fajr30 had the highest spike mass fraction which could be attributed to their six-row habit of spike, early-maturity and lower leaf and stem dry matter at flowering stage. Overall, it could be concluded that tall statured late-maturity cultivars along with gamma- irradiated improved barley cultivar had the highest leaf and stem mass fractions compared to dwarf and early maturity cultivars. Such advantage, however, translated into lower spike mass fraction and grain yield of the former group.
    Keywords: Plant height, leaf area index, dry matter fraction, grain yield
  • Ali Akbar Karimi, Mohammadreza Naghavi *, Jaber Nasiri Pages 1161-1170
    MicroRNAs (miRNAs) are A group of 17_22 nucleotides that derived from its precursor sequence and show an enormous role in various biological and metabolic processes in both animals and plants. There are several ways to identify miRNAs. One of the easiest and cheapest way to identify miRNAs is bioinformatics methods. In this study¡ a bioinformatics approach was used to identify potential miRNAs in Papaver somniferum. We blasted publicly available EST sequences obtained from NCBI GenBank against previously known plant miRNAs and ultimately distinguished seven potential miRNA in Papaver somniferum. Target genes predicted miRNA are a protein serine / threonine kinase (signal transduction)¡ PPR protein family (Edit and stability of RNA) and globulins 7 S (hydration and dehydration cells), phototropin (response phototropism), protein of serine / threonine phosphatase (glycogen metabolism), TIR protein family (defense against bacteria). These genes play an important role in growth and development¡ metabolism¡ morphology and determine flowering time and response to biotic and abiotic stresses.
    Keywords: Bioinformatics, Sequence alignment, EST, Non coding RNA
  • Fereshteh Darabi, Rahim Naseri, Amir Naseri, Meysam Moradi, Amir Mirzaeir * Pages 1171-1185
    To investigate the effect of Salicylic acid on yield and some physiological parameters of wheat under drought stress, an Split split plot experiment was conducted in a randomized complete block design with four replications at Agricultural Research Center of Ilam during 2014-2015 cropping season. Experimental factors included Moisture treatments in three levels (control (100), 70 and 40 % Field capacity) In the main plots, Salicylic acid in three levels (0, 50 and 100 µM) in the sub plot and two wheat cultivar (Bahar and Pishtaz) in sub sub plot. Studied traits in this study included yield and yield components, photosynthetic pigments, proteins, soluble sugars, malondialdehyde (MDA) and proline. The results showed that Triple interaction between drought stress, salicylic acid and Cultivars on all traits was significant. By increasing drought stress photosynthetic pigments, number of grains per spike, thousand seed weight and seed yield was significantly decreased while the use of salicylic acid in this situation improve these traits. Proline content, soluble proteins and soluble carbohydrates were ascending with increasing severity of drought stress, that this trend except in the case of proline, by use of salicylic acid continued and improved. Generally, it seems that application of salicylic acid under drought stress by improving the plant's physiological processes, while increasing plant resistance, lead to greater economic performance.
    Keywords: Drought stress, Plant growth regulators, Plant resistance, Proline, Yield
  • Somayyeh Forozesh, Hamid Rahimian Mashhadi *, Hassan Alizade, Mostafa Oveisi Pages 1187-1200
    Wild oats seed is dormant and seeds can persist in the soil for a long time. Factors that influence germination are temperature, seed position and seed coat. Thus, laboratory experiments were conducted at University of Tehran, Collage of Agronomy and Plant Breeding, to study the effect of temperature, seed positin and seed coat on seed germination of four population of Avena ludoviciana. The experimental design was a completely randomized design with factorial arrangement of treatments with three replications. Experimental treatments were seed position (lower and upper seeds), temperatures (5, 10, 15, 20, 25 and 30 ◦c). Response of germination rate against temperature was described with sigmoid function for each population. The results in laboratory showed that the lowest germination percentage (GP) and germination rate (GR) were obtained in Qaemshahr primary and secondary seed without coat, with lowest seed weight among all populations studied. Big seed without coat had higher germination percentages (%80) than small seed (%56) in Qaemshahr. In contrast, Kamyaran with highest seed weight had higher germination percentages and germination rate. In Kamyaran population big seed without coat had higher germination percentages and germination rate than small seed. . Decreasing in GP and GR in seed with coat compare to seed without coat in Marvdasht and Mahidasht, were observed. However, management plans could be proposed at regional scale according to the approach of modifying the patterns of agronomic to which the local populations have adapted.
    Keywords: Keywords:Seed coat, Seed position, Seed dormancy, Sigmoidal model
  • Manijeh Sabokdast Nodehi * Pages 1201-1209
    Drought stress is the main limiting factor in the arid and semi- arid region of the world. In order to evaluate and determine of drought stress relationship between agronomic characteristics and grain yield, an experiment was conducted in research field of University of Tehran in Karaj in 2016.In this study 102 genotypes of Bean (Phaseolus vulgaris .L) were evaluated in an augment design with three replication along with four control under irrigated and drought stress conditions. Result of simple correlation coefficient analysis indicated a significant positive correlation between grain yield with pod no and pod weight for both normal and stress condition. Stepwise regression analysis showed that pod weight was higher importance, among other grain yield component for normal condition, in determination of grain yield. Whereas in stress condition, pod number and pod weight were the most important. Factor analysis determined five and four factors under normal and drought stress condition that accounted for 77% and 70% of total observed variations of grain yield. Based on result of by-plot analysis, 70, 60 and 100 genotypes were recognized as high- yielding genotypes under stress conditions.
    Keywords: Drought, Yield, Correlation, Regression
  • Ehsan Shakeri, S. Abdolreza Kazemeini * Pages 1211-1225
    To investigate salinity tolerance in two safflower cultivars and identify the most important traits affecting salinity tolerance in safflower cultivars (Carthamus tinctorius L.), a greenhouse experiment was conducted as factorial arrangement based on completely randomized design with four replications. Treatments were irrigation water salinity (2, 4, 8 and 12 dS/m) and safflower cultivars (Sofeh and Zendehrud). Plant dry weight in Sofeh cultivar decreased 13, 30 and 58% respectively, while, plant dry weight of Zendehrud cultivar reduced 9, 28 and 40% under salinity levels. The higher concentration of chlorophyll a, b, SPAD, peroxidase and superoxide dismutase activity was found in Zendehrud cultivar under all salinity levels. Enhancement of Na concentration in shoot and root, proline and malondialdehyde was greater in Sofeh cultivar compared to Zendehrud cultivar. Linear regression analysis revealed significant and negative relationships between plant dry weight with Na concentration in leaf and root and proline content. Plant dry weight was significantly and positively associated with Kﳖ ratio, peroxidase, superoxide dismutase and chlorophyll a. In general, it was concluded that Na concentration in root, shoot (stem leaf), peroxidase and superoxide dismutase activity can be used as reliable indicators in identifying salinity tolerant cultivars of safflower
    Keywords: Antioxidant, K+Na+ ratio, Plant dry weight, Proline